Но в последнее время я получила так много запросов в директ, что решила все-таки поделиться моим любимым рецептом здесь вместе с лайфхаками по их приготовлению, ведь, откровенно говоря, у меня сырники получились идеальными далеко не с первого раза.
Сразу оговорюсь, я не претендую на оригинальность и авторство рецепта: он был найден в бесценной для меня советской кулинарной книге 1954 г., доставшейся по наследству от тети моего отца - обожаю старинные рецепты и получаю особое удовольствие, когда готовлю по ним.
Также можно использовать рикотту, вкус будет немного отличаться, но те, кто не любит кислинку творога, оценят этот вариант. С рикоттой - аналогичная ситуация: если она влажная, предварительно подсушите ее.
Еще из секретов: в этом рецепте используется только яичный желток, поскольку яичный белок делает структуру готовых сырников более плотной.
В отличие от оригинального рецепта, я использую рисовую муку, а не пшеничную, поскольку "клейкость" глютена здесь нам совсем не нужна, а вот хрустящая корочка при жарке, которую дает рисовая мука, - очень даже.
Рекомендую после замеса накрыть миску с тестом пищевой пленкой и оставить отдохнуть 15-20 минут, чтоб мука впитала излишнюю жидкость и масса стала более густой.
Обычно я жарю сырники на сливочном масле для придания этого неповторимого аромата (if you know, you know☺), но по желанию также можно использовать любое растительное рафинированное масло.
Знаю, что некоторые замораживают уже готовые, поджаренные сырники, а потом просто разогревают их в микроволновой печи, но, т.к. мы не используем микроволновку дома, не могу сказать, насколько результат при этом отличается от моего. Если вы пробовали этот способ, напишите мне, пожалуйста!
Сырники
Ингредиенты (на 6-7 шт.):
Творог 300 гПриготовление:
Примечания:
Syrniki (Russian cottage cheese pancakes / fritters)
Syrniki is a traditional Russian breakfast dish made from farmer's cheese called "tvorog" in Russian.
It's interesting fact that the origin story of this dish is certainly unknown but it is definitely more old than word "tvorog" therefore its name comes from the old Russian word "syr" (means "raw"). There is also an another version that the name is borrowed from the Ukrainian language where Syrniki are also considered to be a traditional dish.
Tvorog is a creamy curd cheese very similar to ricotta and cottage cheese but is more dry and crumbly and has a bright sour-milk taste. It's not easy to find Tvorog in usual grocery store in Europe or US but you can always buy it in any Eastern European store in your country.
Anyway if you can't find farmer's cheese, you can use ricotta cheese instead.
In the both cases if the cottage cheese or ricotta is too creamy and wet, it is necessary to put it on a double gauze the night before, hang it over a plate and leave it to drain to remove excess moisture, or put it on a sieve or colander and place it under oppression to get the extra liquid out.
Instead of sour cream, you can use softened butter or use nothing (look at the consistency and fat content of the cottage cheese used).
Another secret: only egg yolk is used in this recipe, since egg whites make the structure of Syrniki denser.
I love kneading the dough the old fashioned way: grind the cottage cheese through a sieve and mix all the ingredients with a whisk or a silicone spatula - this makes the texture more tender, but, for sure, you can also use a blender to speed up the process.
To make the Syrniki airy, do not fill the dough with flour - after kneading, the dough should turn out not too thick and to be slightly sticky.
I recommend that after kneading, cover the bowl with the batter with cling film and leave to rest for 15-20 minutes so that the flour absorbs excess liquid and the mass becomes thicker.
To prevent cracks on the surface of the Syrniki during frying, I form a smooth ball with slightly damp palms, and only then roll it a little in rice flour and shape a puck with a knife, lightly tapping it on the surface and on the sides.
I usually fry Syrniki in a small amount of the butter for that unique flavor (if you know, you know☺), but you can also use any refined vegetable oil if preferred.
A recent discovery for me was that raw Syrniki can be frozen, and with proper defrosting, this does not affect either their structure or taste, but it saves time in the mornings. Now I cook in large batches, freeze them in airtight containers, and enjoy them for breakfast with minimal effort! To cook Syrniki, you do not need to defrost them first, just place them in a hot frying pan, reduce the heat to a minimum and fry under the lid on one side, then carefully turn over and bring to readiness, frying on the other side, also under the lid.
Syrniki
Ingredients (for 6-7 pieces):
300 g Cottage cheese 1 Egg yolk 1 tbsp Sour cream 1-2 tbsp Sugar 1-2 tbsp Rice flour + for shaping Vanilla extract (opt.) 20 g Butter for fryingMethod:
Notes:
If the cottage cheese is too wet, it is necessary to put it on a double gauze the night before, hang it over a plate and leave it to drain to remove excess moisture, or put it on a sieve or colander and place it under oppression. You can use ricotta instead of cottage cheese. Instead of sour cream, you can use softened butter or use nothing (look at the consistency and fat content of the cottage cheese used). For kneading the dough, you can use a blender.Enjoy!
Отправить комментарий